Fundus

Zbirka obuhvaća djela iz ostavštine prvog makarskog akademskog slikara Antuna Gojaka (1907.- 1986.). i Zbirku suvremenih autora koja  je stilski i kvalitativna raznorodna. Sadržava djela umjetnika amatera i akademskih slikara i kipara.

Donacija Gojak

Gojak je 1936. g. diplomirao na tadašnjoj Kraljevskoj akademiji za umjetnost i obrt, a pohađao je i specijalke kod Becića, Babića, Tartaglie i Kljakovića. Slijedio je opće zasade hrvatskog slikarstva između dvaju ratova – u rasponu od ekspresionizma do kolorističkog intimizma, razvivši osoban izraz. Najveći dio svog života proveo je povučeno u rodnom gradu gdje je najčešće slikao lirske teme iz svog zavičaja. 132 slike donacije nastale su u razdoblju od 1964. do 1986., dok je dio od 201 crteža nastao u vremenu slikareva obrazovanja na ALU u Zagrebu 1930-ih godina.

Zbirka Suvremeni Autora

 Unutar zbirke izdvaja se više cjelina. Temelj je zbirka slika nekadašnjeg makarskog Centra za kulturu unutar koje se ističe zbirka djela akademskog slikara Olivera Tihog s kraja 1980-ih godina. Tijekom 1990-ih u fundus su nabavljena djela iz zbirke makarskih zlatara Klarića i dva djela Josipa Botterija Starijeg. Tijekom 18 godina djelovanja Galerije, zahvaljujući bogatoj izložbenoj djelatnosti prikupljen je značajan broj djela suvremenih autora, uglavnom šireg lokalnog-regionalnog značaja. Najnovija cjelina nastala je nakon 2004. g., a odnosi se na fundus likovnih kolonija. Broji više od 50 muzejskih predmeta: slika i skulptura izrađenih u različitim likovnim tehnikama. Posebna vrijednost zbirke je velik broj slika likovnih autora s cijelog Makarskog primorja i grada Makarske. Tu se nalaze djela sljedećih autora: Josipa Botterija Starijeg, Joke Kneževića, Igora Dragičevića, Olivera Tihog, Ive Mozare, Iris Matviko Skender, Ante Grčića, Marije Grčić Tomasović, Edite Brtan, Dine Filipović Rujak, Gorana Novovića, Silve Radić, Sanje Srzić, Klementa Šimića i Danice Franić te amatera Matka Šimića, Jakše Leška, Ljubomira Videke, Lovorka Nole i Miše Mendeša.

Podjelite nas

#GalerijaAntunGojak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email