Noć muzeja 2021 – 16. DIGITALNA NOĆ MUZEJA

Gradska galerija Antun Gojak i ove će godine biti dijelom službenog programa nacionalne muzejske manifestacije Noć muzeja 2021 – 16. DIGITALNE NOĆI MUZEJA u petak, 29. siječnja 2021.

Galerija Gojak će svojoj virtualnoj publici u povodu ovogodišnje Noći muzeja predstaviti on- line izložbu “ULUOM – 45 godina od osnutka”.

Ovom izložbom obilježit će se značajna obljetnica likovne umjetnosti u Makarskoj, jer je 30.siječnja 1976. godine u Makarskoj osnovano Udruženje likovnih umjetnika općine Makarska (ULUOM). Brojni njegovi članovi svojim su djelovanjem obogatili kulturni život našeg grada kroz nešto manje od dva desetljeća trajanja ULUOM-a.

Izložba će biti postavljena samo on-line, na web stranici Galerije, a pristup će biti moguć i preko linkova koji će biti objavljeni na Facebooku i Instagramu Galerije.

Ova izložba predstavlja početak valorizacije djelovanja ULUOM-a. Stoga pozivamo sve sugrađane, bivše članove ili njihove nasljednike na suradnju, kako bismo predstojeću, 50-tu obljetnicu osnivanja mogli obilježiti i izložbom ULUOM-ovaca i  monografskim izdanjem posvećenim ovoj zaslužnoj makarskoj udruzi.

Postav jedne od skupnih izložbi članova ULUOM-a s kraja 80 -ih godina 20.st.

VIŠE O IZLOŽBI

“ULUOM – 45 godina od osnutka”

Udruženje likovnih umjetnika općine Makarska (ULUOM) osnovano je 30.siječnja 1976. godine u Makarskoj.

ULUOM je uglavnom okupljao slikare koji su svoje umjetničko obrazovanje stekli privatno se školujući kod akademski obrazovanih umjetnika ili su bili autodidakti. Kroz nešto manje od dva desetljeća aktivnog djelovanja, članovi ovog društva bili su značajni nositelji likovnog života u Makarskoj i na Makarskom primorju (izložbe, kulturna suradnja, potpore umjetnicima i slično).

Do sada rad Udruženja nije detaljnije izučavan, a s njegovim gašenjem u prvoj polovini 90-ih godina 20. stoljeća izgubljen je i značajan dio dokumentacije koja bi mogla pobliže rasvijetliti njegovo funkcioniranje i aktivnosti. Valja istaknuti kako u vrijeme djelovanja ULUOM-a u Makarskoj nije bilo organizirane galerijske djelatnosti na nivou kako to postoji danas. Gradska galerija Antun Gojak utemeljena je tek 1995. godine.

Izložbom “ULUOM – 45 godina od osnutka” Gradska galerija Antun Gojak će se još jednom predstaviti javnosti kao mjesto valorizacije makarske likovne baštine. Zadatak izložbe je istražiti i proučiti fenomen ULUOM-a na temelju građe iz sekundarnih dokumentacijskih fondova Galerije – fototeke i hemeroteke koja uglavnom potječe iz lista Makarska rivijera koji je izlazio u Makarskoj od 1974. do 1993. godine.

Izložba će biti postavljena samo on-line na web stranici Galerije, a pristup će biti moguć i preko linka https://www.galerija-antun-gojak.hr/izlozba/uluom-45-godina-od-osnutka/ koji će biti objavljen i na Facebooku i Instagramu Galerije.

Autor izložbe je Josip Karamatić kustos Galerije, a tehničku realizaciju potpisuje Toni Bilić, muzejski pedagog Gradske galerije Antun Gojak.

Podjelite nas

#GalerijaAntunGojak

Skip to content