O Galeriji

Gradska galerija Antun Gojak je specijalizirana muzejska ustanova lokalnog dosega i djeluje od 1995. godine, kada je osnovana odlukom Gradskog vijeća grada Makarske. Fundus Galerije zaštićen je kao pokretno kulturno dobro RH od 2008. godine. Galerija nema stalni postav, ali je od osnutka u Galeriji priređeno preko 280 povremenih izložbi.

Zgrada

Gradska galerija Antun Gojak djeluje u povijesnoj zgradi poznatoj kao Stara škola. Ova zgrada predstavlja jedan od najznačajnijih graditeljskih spomenika 19.stoljeća na cijelom Makarskom primorju. Zaštićena  je kao nepokretno kulturno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Njena je gradnja započela krajem 18. ili početkom 19. stoljeća na mjestu gdje se nalazio biskupov vrt. Posljednji rezidencijalni biskup samostalne makarske biskupije, Fabijan Blašković (1777.-1819.) bio ju je namijenio za potrebe biskupijskog sjemeništa.

Povijesne okolnosti nisu joj bile naklonjene i gradnja je slabo napredovala uslijed općeg slabljenja ekonomske moći grada osobito potaknutog razornom epidemijom kuge 1815. godine koja je pomorila trećinu gradskog stanovništva, te gladi koja je potom uslijedila. Sudbinu zgrade zapečatilo je, za izvjesno vrijeme, ukidanje samostalne makarske biskupije 1828. godine

Zgrada potom prelazi u vlasništvo sjemeništa u Splitu i ostaje nezavršena. 1877. godine prodana je na javnoj dražbi, a kupio ju je ugledni makarski građanin Ivo Marija Vuković (1831.-1910.) i 1879. godine završio u današnjem obliku.

No povijesni usud ni tada nije bio blag prema ovoj zgradi; netom završena do temelja je izgorjela iste godine. Nakon što je 1881. godine potpuno obnovljena udomila je makarske škole, koje su se ovom zgradom koristile do 1984.godine. Nakon njihova preseljenja u nove zgrade, Stara škola postaje važno kulturno, informacijsko i obrazovno središte grada Makarske. Danas u ovoj zgradi, osim Gradske galerije djeluju još Gradska knjižnica, Glazbena škola i Radio Makarska rivijera.

 

Izložbeni prostor

* Prostor namijenjen izlaganju predmeta iz galerijskih fondova vezanih za Antuna Gojaka.
* Prostor namijenjen povremenim izložbama.

Financijska izvješća Galerije

  2014|2015|2016|2017|2018|2019|2020.|2021.|2022.

Bilješke uz financijske izvještaje

2020.   2021.  2022.

Vizija

Pratiti događanja u lokalnoj zajednici, ali i šire; prilagođavati im se u svakodnevnom radu. Znati izbalansirati funkciju institucije uz aktivno sudjelovanje u javnom, posebno u kulturnom životu zajednice, uvažavajući slobodu kulturnog, posebice umjetničkog stvaranja.

Misija

Aktivno sudjelovanje u javnom životu grada Makarske. Kvalitetni galerijski programi trebaju biti dio kulturne ponude grada, a istovremeno i odraz njegova sveukupnog identiteta nadovezujući se na potrebe i potencijale Makarske kao važne turističke destinacije.

Vrijednosti

  1. stručno osoblje – kustos-dokumentarist, muzejski pedagog
  2. bogata izlagačka djelatnost
  3. stalna suradnja s lokalnim umjetnicima
  4. neprestana briga o fundusu Galerije koji je zaštićen kao pokretno kulturno dobro RH, te o pripadajućoj muzejskoj dokumentaciji

Djelatnici

Josip Karamatić, muzejski dokumentarist
Toni Bilić, muzejski pedagog

Nekadašnji djelatnici:

Ivana Ivica Kokić, viša kustosica, umirovljena 2012.
Veljko Škaričić, muzejski tehničar, preminuo 2015.

Posjetite nas

Podijelite nas

#GalerijaAntunGojak

Skip to content