Petar Andrijašević – Izgubljen grad

Novi slikarski ciklus Petra Andrijaševića kompaktan je i slikarski dorečen okvir njegovoj namjeri da ostavi svoj stvaralački trag u aktualnom trenutku.

Serija akrila na platnu u svojoj likovnoj osnovi potvrđuje autorov interes za formom sabirući njegova likovna promišljanja o motivu koji pronalazi u neposrednoj okolini.

Ipak, realizacija ovog ciklusa otklanja svaki automatizam ili ponavljanje, jer se na momente prepoznatljive vizure gotovo tektonski izmjenjuju s onima apstarhiranih i reduciranih oblika. Ovako posložena, u raskoraku figuracije i apstrakcije, platna Petra Andrijaševića mogu se prepoznati kao prostori ispunjeni tišinom atmosfere iščekivanja.

Likovni jezik ovog ciklusa zasnovan je na plohama koje istovremeno izrastaju i srastaju u cjelinu oblikovanu slikarskom špatulom i širokim površinama boje. Ipak, primjetit ćemo kako umjetnik, slikajući dozira dojam monolitnosti koju bi uspravne i položene forme mogle nagasiti do nepotrebnih učinaka.

Na ovaj način, plohe boje su istovremeno i monolitne i razigrane, postavljene na dohvat promatračavu oku, pa slikaru omogućuju prostor za ostvarenje efektnih varijacija svjetla i kontrasta. Ovako ugođeno, predstavljeno slikarstvo, postaje medij dobre vibracije, opterećeno izvanjskim samo na svojoj predikonografskoj razini.

I na kraju, može se reći kako svojim otvoreno boemskim pristupom ideji i realizaciji Petar Andrijašević ostvaruje zaokružen umjetnički koncept čija lapidarnost zasnovana na dojmljivom potezu i svjetlu biranih boja odgovara jasnoći snažne autorske poruke.

Josip Karamatić

Petar Andrijašević rođen je 1958.godine  u Splitu.

Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Makarskoj.

Studirao je stomatologiju i ALU u Sarajevu.

Živi u Makarskoj i Genevi. Izlaže od 1983. godine.

Izložbe

2015. Gradska galerija Antun Gojak, Makarska

          (autorski projekt More moru Petar Andrijašević i Veljko Barbieri)

2016. Salle de la Maison du Pays de Voltaire (maison Fusier),

Ferney-Voltaire, Francuska

2016. Udruga Rockatansky, Makarska

2017. Francois Chatillion Architectes, Ferney-Voltaire, Francuska

2018. Francois Chatillion Architectes, Ferney-Voltaire, Francuska

2019. Restoran Kap Uja – Restoran Jež, Makarska

Prethodna događanja

Podijelite nas

#GalerijaAntunGojak

Skip to content