HIPNAGOGIJA autora Ognjena Ogia Vrljička u Galeriji

HIPNAGOGIJA će se moći pogledati od 24.09. do 01.10.2021.godine u radno vrijeme Galerije od ponedjeljka do petka od 9-12 sati i od 18-20 sati.

O autoru:

Crpeći inspiracije iz svakodnevnog života, kao i iz unutarnjih previranja, snova, filozofije i psihologije, Ognjen Ogi Vrljičak fotograf je koji svojim monokromatskim, interpretativnim radom, često zamagljuje granice između stvarnosti i fikcije. Vizualno i stilski njegove fotografije su pod utjecajem talijanskog neorealizma, njemačkog ekspresionizma i nadrealizma.

Aktivni je član foto-klubova u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, dobitnik je foto nagrade dnevnog lista The Guardian, a sudjelovao je na nekoliko skupnih i samostalnih fotografskih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Rođen u Sarajevu (YU) 1976., diplomirao je suvremene medije na Sveučilištu Westminster u Londonu (UK), a trenutno živi i radi u Berlinu (DE) i Makarskoj (CRO).

O izložbi:

ODA SVRŠETKU

Oda Svršetku je konceptualno foto-poetsko djelo o ljubavi kao najčišćoj formi istine koja krije tajnu naše povezanosti sa beskrajnim, nevidljivim, potpunim i vječnim što nas spašava od naše vezanosti i ovisnosti za vidljivim, materijalnim i konačnim svijetom oko nas. Oda Svršetku slavi simbiozu destruktivnog i kreativnog kao perpetualnu esenciju ljubavi i kao bit previranja univerzuma sa samim sobom.

HIPNAGOGIJA

Granično područje između jave i sna dom je fascinantnog stanja svijesti gdje se halucinacije i vizije manifestiraju kao projekcije na naš postojeći osjećaj stvarnosti. Psiholozi ovu fazu nazivaju – hipnagogija. Halucinacije koje se javljaju za vrijeme hipnagogije fasciniraju pisce, filozofe i umjetnike dugi niz stoljeća dok su znanstvena istraživanja o njihovim uzrocima i povezanosti sa podsvjesnim još uvijek u tijeku. Ova serija fotografija alegorijska je interpretacija sjećanja na neke od osobnih hipnagoških vizija kao i mala kontribucija univerzalnom shvaćanju kolektivnog-nepoznatog.

PORNG

Porng je vizualna metafora koja govori o sinhroniziranoj evoluciji, a zatim i simbiozi između tehnologije, pornografije, globalizma, seksualne sinergije i ljudske otuđenosti. Labilnost etičkih i društvenih normi kao i problemi privatnosti prikazani su uz interaktivni vid cenzure, odnosno, uz svjesnu opciju njenog uklanjanja. Porng je odgovor i pitanje u isto vrijeme kao i kolijevka spoja realnog i irealnog, paradoks toplog zagrljaja matriksa i hladnog svjetla telefonskog ekrana. Porng je konceptualno inspiriran prvom komercijalnom video igrom, Pong (1972).

Podjelite nas

#GalerijaAntunGojak

Skip to content