Gradska galerija Antun Gojak

Gradska galerija Antun Gojak utemeljena je 1995. kao samostalna javna ustanova u kulturi.

Ova muzejska ustanova čuva preko 600 muzejskih predmeta koji su podijeljeni u dvije zbirke: Donacija Gojak i Zbirka suvremenih autora.
Do sredine 2013. u Galeriji je održano preko 200 povremenih umjetničkih izložbi. Od osnutka Galerije posebna se pozornost posvećuje zaštiti stručnoj obradi i prezentaciji slikarskog opusa Antuna Gojaka, prvog makarskog akademskog slikara.

Galerija djeluje u zgradi u Makarskoj poznatoj kao Stara škola, a predstavlja jedan od najznačajnijih graditeljskih spomenika 19.st. na cijelom Makarskom primorju.

Danas je zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Događaji

Radionice

Edukativne radionice Gradske galerije Antun Gojak  imaju svrhu  upoznati djecu svih uzrasta sa životom i djelima Antuna Gojaka. 

Radionice, kao novo iskustvo, izazvale su pozitivne reakcije. Polaznici prvih radionica opisali su ih kao ugodno iznenađenje zbog nedostatka sličnih sadržaja u sredini.

“Gojakovi krajolici, mrtve prirode, aktovi, figuralne kompozicije, portreti, autoportreti odaju srodnost s nekim općim zasadama hrvatskoga slikarstva i intimističkog i ekspresionističkog usmjerenja, ali ponajbolji od njih posjeduju izrazito osobnu vokaciju. Ona se zrcali u Gojakovu majstorskom predočavanju ljubičastog sivila biokovskih ogranaka i nemirnog mora podno njih, u njegovu umješnom dočaravanju zimzelenog sredozemnog raslinstva, u sigurnim potezima kojima ponire u gruba lica iza kojih se krije unutarnja plemenitost. No taj pjesnik mediteranskih krajolika isto je tako nadahnut tumač kontinentalnih magli u kojima tonu planinski predjeli, isto je tako pjesnik ozračja iza zastora u interijerima. U spontanim, jednostavnim, uravnoteženim kompozicijama Antuna Gojaka zamjećuje se velik raspon i veliko likovno bogatstvo… “

Dubravko Horvatić

Pleter oko slike /eseji o likovnim umjetnostima/, vl.nakl., Zagreb, 1985. str.111-112

Podjelite nas

#GalerijaAntunGojak

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email